Wat is vakantiegeld?

Wat is vakantiegeld?

Veel werkende mensen kijken niet alleen reikhalzend uit naar de vakantie, maar ook naar het moment waarop het vakantiegeld uitbetaald wordt. Vaak is dit eind mei. Wat is vakantiegeld precies? En is het verplicht om het vakantiegeld te besteden aan hetgeen dat de naam impliceert: vakantie? Wij vertellen je wat meer over wat vakantiegeld is en waarom het is ingevoerd!

Wat is vakantiegeld?

Vakantiegeld is een extra bedrag dat werknemers van hun werkgever krijgen om de extra kosten van een vakantie mee te betalen. Het wordt ook wel vakantietoeslag of vakantiebijslag genoemd. Dit extra bedrag staat los van dagen dat de werknemer betaald verlof op kan nemen. Het is dus daadwerkelijk een extraatje naast de gewone uitbetaling van het loon. 

Hoogte vakantiegeld

In Nederland is het algemene bedrag voor vakantiegeld vastgesteld op 8% van het bruto loon. Het kan zijn dat een werkgever dit percentage aanpast, maar vaak is het 8%. De periode waarover die 8% berekend wordt, loopt meestal van begin juni tot eind mei het jaar daarop. Eind mei is dan ook vaak het moment waarop het vakantiegeld wordt uitbetaald. Een indicatie van jouw vakantiegeld berekenen doe je eenvoudig met onze vakantiegeld calculator op de homepage!

Makkelijker te sparen

Het voordeel van het in één keer uitbetaald krijgen van vakantiegeld, is dat het dan vaak makkelijker is om het bedrag daadwerkelijk aan een vakantie of andere grote investering te besteden of om het op een spaarrekening te zetten. 
Als het uitbetalen van het vakantiegeld verdeeld wordt over het hele jaar of het al bij jouw loon in zit, is het moeilijker om dit bedrag daadwerkelijk opzij te zetten. Mensen zijn dan sneller geneigd om het al eerder uit te geven. Wanneer je het vakantiegeld in één keer krijgt, kun je het niet voor die tijd al aan andere dingen uitgeven.

Hoe begon vakantiegeld?

Vakantiegeld is aan het begin van de 20e eeuw ingevoerd. Oorspronkelijk had het de bedoeling van een betaald verlof. Daarbij krijgt de werknemer gewoon doorbetaald ook al werkt diegene op die dagen niet. Het was toen dus nog geen extra bijdrage naast het gewone loon. Dit had als nadeel dat veel mensen de extra kosten van een reis alsnog niet konden betalen en dus niet (ver) op reis konden.

Huidige systeem

In de jaren ‘60 werd het systeem van vakantiegeld dan ook aangepast tot wat het nu is. Vakantiegeld werd daardoor een extra bijdrage bovenop het gewone loon. Hierdoor konden werknemers wel een reisje betalen en dus op vakantie. 

Moet je vakantiegeld aan vakantie besteden?

Het is niet verplicht om de vakantiebijdrage aan vakantie te besteden. Veel mensen gebruiken het ook om een extra deel van de hypotheek af te lossen, om een andere grote investering te doen (zoals een nieuwe wasmachine) of om het te sparen voor meerdere dagjes uit of andere dingen.