9 Tips voor goedkoop vakantie boeken

Goedkoop een vakantie boeken: 9 handige tips

De zomervakantie is iets waar vele mensen elk jaar opnieuw naar uitkijken. Niet alleen betekent het een paar weken lange break van werken, maar de meeste mensen hebben bovendien een reis in het vooruitzicht. Of je nu gaat kamperen in Frankrijk, gaat roadtrippen in Amerika of naar een all inclusive op een zonnige bestemming gaat, je wil het liefst niet teveel geld kwijt zijn aan de vakantie. Al bij het boeken van een vakantie kun je rekening houden met bepaalde dingen om de beste deal te vinden. Wij hebben een aantal tips voor goedkoop een vakantie boeken op een rij gezet!

 

Heb op tijd een plan voor de vakantie

Zolang je niet weet waar je precies naartoe wil, wat voor soort vakantie je graag wil en voor hoelang je ongeveer weg wil, wordt het moeilijk om een vakantie te zoeken. Je kunt natuurlijk een beetje rondkijken op websites van vakantie-aanbieders om je te oriënteren, maar daarna is het handig om een duidelijk plan te maken. Schrijf op waar de reis naartoe gaat, hoelang het zal duren, wat je budget is en wat voor soort vakantie je graag wil. Verschillende soorten vakanties zijn onder andere: all inclusive, actieve vakantie, strandvakantie, rondreis, kamperen, etc.

Het is verstandig om je vakantieplan op tijd rond te hebben. Hoe langer je wacht, hoe beperkter je bent in het kiezen van bijvoorbeeld de periode waarin je op vakantie zit. Te lang wachten kan er daardoor voor zorgen dat je gedwongen wordt in de duurste periodes op vakantie te gaan, zoals tijdens de bouwvakvakantie. Als het mogelijk is om buiten de bouwvak- en schoolvakanties weg te gaan, is dat aan te raden! Dan zijn reizen en accommodaties vaak goedkoper. 

 

Bekijk alternatieve vervoersmiddelen 

Steeds meer mensen gaan tegenwoordig met het vliegtuig op vakantie. Je kunt binnen korte tijd op verre bestemmingen komen en vliegtickets zijn steeds betaalbaarder geworden. De keerzijde hiervan is de steeds grotere belasting voor het milieu door de uitstoot van de vliegtuigen en in het hoogseizoen kan de prijs van vliegtickets alsnog oplopen. Ook recent zijn de prijzen van vliegtickets weer aan het stijgen.

Heb je al eens aan andere vervoermiddelen overwogen? Vrijwel iedere grote stad in Europa is bijvoorbeeld prima te bereiken per trein. Onderweg kun je genieten van het landschap of ga voor een nachttrein en laat je vervoeren terwijl je slaapt. 

Internationale treintickets kun je vinden via NS International. 

 

Kies minder toeristische alternatieven

Veel mensen hebben de neiging om naar toeristische bestemmingen te gaan. De Griekse eilanden, de Middellandse zeekust, grote steden zoals Parijs, Rome en Barcelona. Kies in plaats van een populaire bestemming eens een minder populaire plek. Dat een regio of stad minder bekend is, betekent niet meteen dat het er minder mooi is of dat er minder te doen is. Ga niet alleen ergens heen om te kunnen zeggen dat je er bent geweest.

In Oost-Europa zitten eveneens veel prachtige steden en schitterende natuurgebieden. De prijzen hier zijn vaak een stuk lager dan in de populaire vakantielanden, terwijl ook de Oost-Europese landen ideale vakantiebestemmingen kunnen zijn! Zonnig, historische steden en mooie natuur. Plus een stuk minder toeristen!

 

Vergelijk vliegtickets

Bij het boeken van vliegtickets loont het om via speciale websites tickets met elkaar te vergelijken. Kijk bijvoorbeeld op cheaptickets of skyscanner. Deze sites vergelijken tickets van talloze maatschappijen en naar vele bestemmingen. 

Het kan bovendien helpen om flexibel te zijn met de luchthaven vanaf waar je wil vertrekken. Ligt een luchthaven in België of Duitsland ongeveer even ver weg als Schiphol en is een vlucht vanuit Duitsland goedkoper, ga dan voor die optie! 

 

Ga voor all inclusive

All inclusive is niet alleen heerlijk omdat je je nergens druk over hoeft te maken, het is ook handig omdat je van tevoren precies weet wat je voor het grootste deel van de vakantie kwijt bent. Al het eten en drinken zit immers bij de prijs in. Je hoeft niet elke avond uiteten, wat al snel erg prijzig kan zijn. 

Bij een all inclusive heb je alleen bijkomende kosten als je bijvoorbeeld een excursie wil doen of een dagje ergens heen wil buiten het resort. 

Let er bij het boeken goed op wat er allemaal bij de all inclusive in zit. Vallen drankjes aan de bar ook onder het arrangement, bijvoorbeeld?

 

Vertrek doordeweeks 

Menig vakantieganger is geneigd om in het weekend te vertrekken. Niet alleen zorgt dit in de periode van de bouwvakvakanties voor enorme files richting Zuid-Europa, ook zijn prijzen voor inchecken in het weekend vaak hoger.  

Bekijk of je bij het hotel of bij de camping ook doordeweeks in kan checken door je aankomstdatum te veranderen. Als dit inderdaad in de prijs scheelt en je hebt de mogelijkheid doordeweeks te vertrekken, waarom zou je dit dan niet doen? Het scheelt geld en je vermijdt files!

 

Last minute en vroegboekkorting

Veel vakantie-aanbieders bieden last minute deals aan, welke vaak een stuk goedkoper kunnen zijn. Bij een last minute ben je wel meer beperkt in de keuzes die je hebt en de periodes waarin je op vakantie kan. Ben je flexibel en niet gebonden aan schoolvakanties, bekijk dan eens of een last minute wat voor jou is! 

Ben je wel aan schoolvakanties gebonden? Dan is het vaak voordeliger om voor vroegboekkorting te gaan.

 

Let op bijkomende kosten voor vliegtickets

Bij het boeken van vliegtickets kan je soms een erg interessante deal tegenkomen. Toch moet je opletten dat er later niet nog extra kosten bovenop komen. Kijk goed of bij de prijs van het betreffende ticket al handbagage en ruimbagage is meegerekend. Soms moet je dit er los bij boeken en dat zorgt voor extra kosten. 

Heb je juist geen ruimbagage? Dan kun je ook letten op welke onderdelen bij de prijs in zitten. Het kan dan juist goedkoper zijn om juist naar een ticket te zoeken zonder ruimbagage. Waarom zou je betalen voor iets dat je toch niet nodig hebt?

 

Compensatie voor vertraagde vlucht

Tot slot de laatste tip van dit artikel, ook met betrekking tot vliegen. Als je vlucht (flinke) vertraging op heeft gelopen, heb je mogelijk recht op een vergoeding of compensatie. Je kunt bijvoorbeeld het geld voor extra maaltijden of overnachtingskosten terugvragen bij de luchtvaartmaatschappij. 

Bekijk jouw rechten bij een vertraagde vlucht in dit artikel: https://rechtsbijstandverzekering.net/wat-zijn-uw-rechten-bij-vertraging-van-uw-vlucht/ 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *